Warmtenet Harelbeke – Kuurne
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een ondergronds netwerk van buizen die een warmtebron verbindt met de eindgebruiker(s), vaak grote bedrijven en gebouwen. Het warm (afval)water dat door die buizen stroomt wordt gebruikt om woningen en gebouwen op een duurzame manier te verwarmen. Een warmtenet met een duurzame bron zorgt voor 50% tot 70% minder co2 uitstoot dan CV-ketels op gas. Zeker als het gaat over restwarmte die werd opgewekt tijdens een productieproces die normaal verloren zou gaan.
Soorten warmtebronnen
Er zijn drie soorten warmtebronnen waar een warmtenet op kan worden aangesloten:
Restwarmte van industrie of afvalverbrandingsinstallaties
Harelbeke en Kuurne zijn aangesloten op een warmtenet die verbonden is met de verbrandingsinstallatie van Imog. Hier kunnen we dus inderdaad spreken van een duurzame warmtebron.
Aardwarmte (geothermie) of bodemwarmte
Het woord zegt het zelf. Aardwarmte en bodemwarmte is warmte die uit de aarde/bodem gewonnen wordt. Op een diepte van twee tot drie kilometer zit warm water van 70°C tot 100°C dat perfect kan gebruikt worden voor verwarming. Omwille van de diepte wordt in dit geval gesproken over aardwarmte. Bodemwarmte zit minder diep, minder warm en omdat het beter bereikbaar is, ook minder duur.
Biomassa
Ook hier hoef je niet ver te zoeken om de betekenis te achterhalen. Massa of materiaal van biologische aard. Dit kan dus zowel van dierlijk als plantaardig materiaal zijn. Denk aan hout, mest, suikerriet, mais, koolzaadolie, palmolie, en dierlijke vetten. Materiaal dat door geologische processen is getransformeerd, zoals steenkool of aardgas, valt hier NIET onder.
Wie zal worden aangesloten op het warmtenet in Harelbeke en Kuurne?
Het is een behoorlijk rijtje aan gebouwen die zullen kunnen profiteren van deze duurzame bron van warmte. Gemeente- en stadsgebouwen, scholen, maar ook particulieren in appartementsgebouwen en bepaalde woonparken zijn al aangesloten of zullen worden aangesloten. Ook de pensioenflats van Nestia d’Or zullen worden verwarmd door middel van het warmtenet.
De voordelen van een warmtenet
- Duurzaam alternatief voor aardgas.
- Veiliger dan aardgas. Omdat er geen CV-ketel nodig is, verdwijnt ook het risico op een koolstofmonoxidevergiftiging.
- Eenvoudig aan te sluiten op bestaande warmte installaties.
- Schaalvoordeel: Een warmtenet vraagt weliswaar om een grotere investeringskost, maar die kan je verdelen over een grote groep eindgebruikers. Bovendien vallen de onderhoudskosten van CV-ketel weg.
Lees hier meer informatie over het warmtenet in Harelbeke en Kuurne.
Pensioenflats Harelbeke
Met pensioenflats Nestia d’Or Harelbeke, kies je niet alleen voor een stevige groeimarkt, maar pak je meteen ook een maatschappelijk probleem aan. Gelegen op een prachtige locatie aan de Leie op wandelafstand van het centrum.
Lees JE INGeïnteresseerd?
Laten we afspreken.
Liever eerst eens telefoneren om elkaar beter te leren kennen?