Terug naar overzicht

Belgen kopen steeds vaker een tweede verblijf

30.08.2021

Loop jij rond met de wens om een tweede verblijf te kopen? Dan ben je niet alleen. Hoeveel mensen in België je al voorgingen kan niemand exact zeggen. Dankzij de woonkredieten die worden afgesloten voor de aankoop van een tweede eigendom, kunnen banken ons wel een goed beeld geven van het hoe, de waar en de waarom achter die aankopen. We vergeleken de bevindingen van onder andere BNP Paribas Fortis en kwamen erachter waarom de Belg niet één, maar twee bakstenen in de maag heeft en schreven er een blog over.

 

Steeds meer Belgen investeren een tweede keer

BNP Paribas Fortis noteerde van 2017 op 2018 al een sterke stijging van 14% in het aantal kredieten die werden afgesloten voor een tweede verblijf. Spaarrekeningen die niets opbrengen en de mogelijkheid om goedkoop te lenen doet mensen besluiten om “iets te doen” met hun zuurverdiende spaargeld. Ondertussen bezit ongeveer 1 op de 5 Belgen een tweede verblijf.

Meer dan de helft van de recente kopers, zo’n 60%, koos voor een huis in plaats van een appartement. Hetzelfde percentage wil zijn aankoop gebruiken om er huuropbrengsten uit te genereren, al dan niet gecombineerd met eigen gebruik. De overige 40% kocht dat vastgoed om er op korte termijn zelf van te genieten met vrienden en familie. Op lange termijn plukken ze de vruchten in de vorm van meerwaarde bij verkoop, of successieplanning als ze besluiten hun eigendom na te laten aan hun (klein)kinderen.

Trouwens, de woonbonus mag dan wel zijn afgeschaft sinds 2020, je kan nog steeds genieten van een belastingvoordeel op de lening voor je tweede verblijf.

Investeren in eigen land

Een andere opvallende trend die al een aantal jaren aanhoudt is dat tweede verblijven in het buitenland juist hun aantrekkingskracht lijken te hebben verloren. Het is moeilijker om alles in goede banen te leiden als je je niet in hetzelfde land bevindt. De reis- of beheerkosten, afhankelijk van je keuze om het allemaal zelf te regelen of het beheer juist uit te besteden, lopen dan snel op. Daarnaast is het ook eenvoudiger om een krediet te krijgen voor een woning in België dan wanneer datzelfde gebouw op buitenlandse grond zou staan. Een investering in eigen land is simpelweg minder omslachtig.

Hoewel het dus zeker niet alleen een coronaverschijnsel is, zorgde die wel voor een enorme boost het afgelopen jaar. Aan de kust werd 25% meer vastgoed verkocht, maar de Ardennen spant de kroon met een indrukwekkende stijging van 55%.

Wie zijn de Belgen die investeren in een tweede verblijf?

Logischerwijze zijn het niet de jonge twintigers en dertigers die een extra sleutel aan hun sleutelbos hangen. Ze zijn gemiddeld 44 jaar oud en de Belgen die hun oog hebben laten vallen op een eigendom in Frankrijk of Spanje zijn vooral de 50 plussers. Het cliché van overwinteren in Spanje tijdens je pensioen is niet voor niks een cliché.  Een trend bij beide leeftijdscategorieën, is de steeds grotere bedragen die ze lenen om de aankoop te bekostigen. Ook dat is een rechtstreeks gevolg van de lage rente op spaarrekeningen. Investeerders hebben meer vertrouwen, en wellicht ook kennis van vastgoed dan van de beurs en zien dat als een goed alternatief voor het klassieke sparen. Je beleeft doorgaans ook meer plezier aan een tweede verblijf dan aan aandelen.

Ontdek de tweede verblijven in ons aanbod

Neem een kijkje op de projectpagina van hotelvastgoed Mercure Han-sur-Lesse en de chalets in Village Les Bois d’Ourthe, of kom eens langs op één van onze opendeurweekenden ter plaatse.

Bronnen

De Morgen

BNP Paribas Fortis

De Tijd

Village Les Bois d’Ourthe

Deze gezellige chalets liggen in Park Village Les Bois d’Ourthe, te midden van het bos in Somme-Leuze, vlakbij Durbuy. Blijf na het ontwaken nog even liggen en geniet van het vrolijke getjilp van de vele vogels die hier hun thuis hebben gemaakt.

 

 

 

Lees JE IN

Geïnteresseerd?
Laten we afspreken.

Liever eerst eens telefoneren om elkaar beter te leren kennen?

Graag! +32 (0)9 394 39 90

Terug naar overzicht