Terug naar overzicht

Verhuurgarantie in vastgoed, de voor- en nadelen

18.03.2022
verhuurgarantie-voordelen-nadelen-sociaal-vastgoed

Vastgoed stijgt niet alleen in waarde op lange termijn, het is ook een inflatiebestendige en stabiele investering. Vastgoedinvesteerders zijn vaak mensen die op zoek zijn naar een relatief veilige investering, maar ook daarin heb je gradaties. Wist je bijvoorbeeld dat je bij vastgoed ook de keuze hebt tussen projecten met een vast rendement, de zogenaamde verhuurgarantie, of een variabel rendement. Welke van de twee moet je kiezen als je voor die keuze komt te staan?

Wat is verhuurgarantie? En wat zijn de voordelen ervan?

Verhuurgarantie is natuurlijk geen garantie op verhuur, maar een garantie op inkomsten. Vanaf dag één ben je zeker dat je investering geld opbrengt en zo zijn er nog voordelen:

  • Een vast maandelijks inkomen vanaf dag één, ongeacht wat er gebeurt. Betaalt de huurder niet? Worden er niet meteen nieuwe huurders gevonden? Of breekt er een internationale crisis uit waardoor hotels geheel onverwacht met onmiddellijke ingang moeten sluiten? Dan krijg je nog steeds maandelijks je inkomsten.
  • Gemoedsrust. Omdat je maandelijks een vast bedrag op je rekening gestort krijgt, weet je vooraf perfect waar je aan toe bent. Geen verrassingen dus.
  • Geen administratieve rompslomp. Als je kiest voor een vastgoedinvestering met vast rendement, dan staat een professionele partner je steeds bij. Iemand moet het risico op zich nemen. Ondertussen zijn zij ook verantwoordelijk voor zaken zoals administratie en het onderhoud van het vastgoed.

Wat zijn de nadelen van een vastgoedinvestering met vast rendement

Vastgoed is een beleggingsproduct, dus ook hier geldt dat wie niet bereid is om risico’s te nemen, het met wat minder rendement moet stellen. Als je kiest voor een vastgoedinvestering met een vast rendement, krijg je zoals gezegd maandelijks een vast bedrag op je rekening gestort, ongeacht de opbrengsten van je investering. Dat is uitstekend nieuws als je investering eens een mindere periode kent, maar dat kan ook bijzonder zuur zijn als het juist zeer goed gaat. Investeerders die wél kozen voor een vastgoedinvestering met variabel rendement profiteren dan van hogere rendementspercentages terwijl jij hetzelfde bedrag als gewoonlijk ontvangt.

Ga dus eerst bij jezelf na wat voor jou belangrijk is. Ben jij op zoek naar een vastgoedinvestering om je spaargeld weer te laten opbrengen nu een spaarrekening dat niet meer kan? Dan vind je gemoedsrust waarschijnlijk belangrijker dan een hoog rendement en neem je genoegen met een iets bescheidener percentage. Maar als jij juist op zoek bent naar een zo hoog mogelijk rendement voel jij je op lange termijn beter bij een variabel rendement en zal je je erbij moeten neerleggen, dat je net zoals bij aandelen en beleggingen, met grotere risico’s te maken hebt. Klik hier om te weten wat een realistisch rendement is voor een vastgoedinvestering.

Voor de eeuwige twijfelaar bestaat er ook een gulden middenweg: een verhuurgarantie tijdens de opstartfase. Je krijgt gegarandeerde opbrengsten tijdens het eerste jaar van je investering. Als dat jaar eenmaal voorbij is, stap je over in het systeem van exploitatie en kan je later genieten van een potentieel hoger rendement.

Welk vastgoed biedt verhuurgarantie?

Als je eenmaal hebt besloten dat risico’s niet aan jou besteed zijn, wil je natuurlijk wel weten bij welk soort vastgoed je kan kiezen voor variabel rendement. Eén van de bekendste is sociaal vastgoed. Daar is het systeem heel simpel: je investeert in een woning en kiest ervoor om die te verhuren via een sociaal verhuurkantoor (SVK). Zij garanderen huurinkomsten voor een lange periode van minstens 25 jaar, en verhuren die woning vervolgens aan mensen die financieel minder stevig in hun schoenen staan. Het is een win-win! Je krijgt namelijk niet alleen een gegarandeerd inkomen, je investeert ook in een duurzame belegging waarbij zekerheid en de fiscale voordelen een zeer prettige bonus zijn. Achterstallige huur, wanbetaling of schade aan de woonst? Het is allemaal verleden tijd, want het sociaal verhuurkantoor neemt al deze risico’s op zich. De bekende nadelen van de reguliere verhuurmarkt, spelen hier niet. Lees hier meer over de voordelen van een sociaal verhuurkantoor.

Verhuurgarantie zie je ook vaak terug bij hotelvastgoed. In dat geval is het natuurlijk niet de overheid die het risico draagt, maar wel de uitbater van het hotel. Als die gedurende een langere periode vast rendement moet uitbetalen aan de eigenaars terwijl het inkomen om wat voor reden dan ook tijdelijk achterblijft en er niet voldoende budget overblijft om aanpassingen te doen, kan de uitbater zelf in de problemen komen. Risico’s volledig uitsluiten met verhuurgarantie kan dus enkel in het geval van sociaal vastgoed, maar dan ligt het rendement natuurlijk ook iets lager. De gouden regel blijft gelden. Lager risico = lager rendement. Daar kom je simpelweg niet onderuit.

Ons vastgoed met verhuurgarantie:

  • Nestia d’Or Harelbeke: prachtig residentieel vastgoed met gewaarborgde inkomsten met een toplocatie langs de Leie in het centrum van Harelbeke.
  • Radisson Luik: een sterk project waarbij je de keuze hebt uit variabel rendement, huurgarantie of huurgarantie bij opstart. Een goede investering voor iedereen die wil investeren in hotelvastgoed met een sterk merk en een perfecte locatie die blijft groeien.

Twijfel je nog steeds tussen vast rendement of variabel rendement? Aarzel niet en vraag raad.

Radisson Luik

Midden in het stadscentrum van Luik, mikken we met dit project voornamelijk op een zakelijk publiek. De vierde grootste stad van België is voorlopig nog niet klaar met groeien.

Lees JE IN
Terug naar overzicht