Terug naar overzicht

Investeren in vastgoed met het nageslacht in het achterhoofd

22.07.2020

Investeren in vastgoed is rendabel, dus waarom laat je jouw kinderen dan niet meegenieten van de investering? Er zijn enkele manieren om het maximale uit je vastgoedinvestering te halen, zowel voor jou als voor je nageslacht.

1. Handgift

De goedkoopste manier om geld te schenken is via een handgift: je kan een bedrag overschrijven van de ene bankrekening naar de andere. Er is geen belasting op verschuldigd. Er moet wel een bewijs zijn van de gift. Als alles duidelijk is, is er achteraf ook geen discussie mogelijk.

Wacht wel niet te lang met een handgift, want als de schenker binnen de drie jaar overlijdt, dan wordt het bedrag opgeteld bij de rest van de erfenis. De ontvanger moet daar dan successierechten op betalen.

Geld schenken via de handgift is eenvoudig: de schenker stuurt een aangetekende brief naar de ontvanger om de schenking aan te kondigen. Vervolgens wordt het geld overgeschreven. Daarop stuurt de ontvanger een bedankbrief.

2. Vastgoed schenken

Waarom je vastgoedinvestering pas aan je kinderen laten als je overleden bent, als je er ook voor kan kiezen om de schenking nog voor je overlijden te regelen? Vastgoed schenken kan in bepaalde gevallen zelfs voordeliger zijn dan erven.

Investeren in vastgoed met de kinderen in het achterhoofd is een goed idee. Bij de schenking moet je wel rekening houden met bepaalde voorwaarden. Een schenking regel je met ondersteuning van een notaris. Die zorgt ervoor dat je jouw vastgoedinvestering op de goede manier aan je kind schenkt.

De kosten die je moet betalen voor het schenken van je huis of appartement, zijn afhankelijk van de waarde van het pand. Het belastingtarief op vastgoed met een waarde tussen 0 en 150.000 euro bedraagt bijvoorbeeld 3%. Bij 250.000 euro is dat al 9%. Om telkens in de laagste belastingschijf te blijven, kan je jouw vastgoedinvestering ook in schijven schenken.

In onze blog schenking onroerend goed gaan we nog dieper in op dit onderwerp.

3. Aankoop op gesplitste wijze

Een populaire methode om te investeren in vastgoed met de kinderen in het achterhoofd, is een aankoop op gesplitste wijze. De ouders kopen het vruchtgebruik, en de kinderen ontvangen het recht op het blote eigendom van het onroerend goed. De kinderen zijn dus reeds eigenaar, maar als ouder kan je dan nog je hele leven genieten van de woning. Ook op de verhuuropbrengsten van je vastgoedinvestering blijf je recht hebben.

Kom je te overlijden, dan hoeft je kind geen successierechten te betalen en het nageslacht ontvangt naast het blote eigendom meteen het vruchtgebruik van de vastgoedinvestering.

4. Erfenissprong

Een andere manier om je kinderen op weg te helpen, is met de erfenissprong. Met een erfenissprong laat je een deel van je vermogen rechtstreeks aan je kleinkinderen. Omdat je een generatie overslaat, betaal je maar één keer de erfbelasting in plaats van twee keer.

Er zijn dus verschillende manieren om te investeren met het nageslacht in je achterhoofd. Bekijk hier nog eens hoe je jouw onroerend goed op de juiste manier aan je kinderen kan overdragen.

Terug naar overzicht