Terug naar overzicht

Fiscale voordelen van tweede verblijven en investeringsvastgoed

03.02.2023

Vanaf 2024 zal één van de fiscale voordelen bij de aankoop van tweede verblijven en investeringsvastgoed verdwijnen. Daarom vroeg ik aan Bernard, onze Sales Director met juridische achtergrond, wat er precies verandert en wat dat betekent voor investeerders. Bekijk de video van ons gesprek of lees de uitgeschreven versie eronder.

Volgend jaar verdwijnt het fiscale voordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Kan jij kort uitleggen wat dat voordeel precies is?

Het gaat om de federale woonbonus, het langetermijnsparen dat zal worden afgeschaft vanaf 2024. Dat is eigenlijk een fiscale korf waarmee je de kapitaalsaflossing van je lening kan inbrengen in je personenbelasting, en dat tot € 2350 per jaar. Daarop heb je een belastingvermindering van 30%, waardoor je dus spreekt van maximaal € 705 voordeel per jaar.

Kan iedereen profiteren van die woonbonus?

Iedereen kan ervan genieten, maar doorslaggevend is het type investering dat je doet. Dit fiscale voordeel is van toepassing op alles dat te maken heeft met tweede verblijven en investeringsvastgoed, maar niet op je eigen woning.

Is het nodig dat mensen die denken aan de aankoop van een tweede verblijf zich nu gaan haasten?

Om nog snel te investeren tegen eind 2023 enkel en alleen omwille van die belastingvermindering lijkt mij een brug te ver. Zeker gezien het feit dat je ook van de voordelen van langetermijnsparen kan genieten, door middel van de premies van je individuele levensverzekering.

Kan je iets meer uitleg geven over dat langetermijnsparen?

Het langetermijnsparen, dus de fiscale korf waar ik net over sprak, kan je nu dus opvullen door kapitaalaflossingen van je lening. Dat valt binnenkort weg, maar je kan dat potje wél nog steeds aanvullen met premies van je pensioensparen of je levensverzekering. Daarmee geniet je eigenlijk van hetzelfde fiscaal voordeel als bij kapitaalaflossingen.

Los van de federale woonbonus, zijn er nog andere voordelen waar we gebruik van kunnen maken?

We hebben ook nog de klassieke intrestaftrek. Zoals je weet betaal je bij een lening niet alleen het kapitaal terug maar ook intrest. Die intresten kan je eigenlijk ook gebruiken om je onroerend inkomen te neutraliseren zodat je niet belast wordt op dat inkomen.

Leningen worden momenteel steeds duurder. Is het dan nog zinvol om een lening aan te gaan als dat niet nodig is?

De prijs van de leningen zijn inderdaad enorm gestegen en het ziet er niet naar uit dat dat snel terug zal veranderen. Maar er zijn nog andere manieren om die onroerende inkomsten te neutraliseren. Als je bijvoorbeeld vastgoed op erfpacht koopt betaal je een jaarlijkse vergoeding aan de grondeigenaar, oftewel de canon. Die kan je eigenlijk ook in mindering brengen van je onroerend inkomen en daar bereik je hetzelfde mee.

Bij de aankoop van een tweede verblijf of investeringsvastgoed, met welke kosten moet je rekening houden?

  • De aankoopprijs
  • Voor alles wat met vastgoed te maken heeft, moet je langs de notaris. En die vraagt ook een ereloon.
  • De mensen die een lening aangaan, zullen interesten moeten betalen.
  • Ook een eventuele inschrijving van een hypotheek kost geld.
  • Daarnaast heb je in België ook heel wat belastingen die je moet betalen:
    • Als je vastgoed aankoopt zal je ofwel registratierechten betalen of BTW. Bij nieuwbouw zal je veelal BTW (21%) moeten betalen op je constructie en registratierechten op de grond. Als je bestaand vastgoed koopt, betaal je sowieso registratierechten. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de regio waarin je investeert. In Vlaanderen is dat 12 %, In Brussel en Wallonië 12,5 %.
    • Je moet ook nog de aktes laten registreren bij de notaris, waar je ook registratierechten voor moet betalen.
    • Onroerende voorheffing, een soort eigenaarsbelasting, omdat je eigenaar wordt van vastgoed.
    • Het onroerend inkomen. Er bestaan mogelijkheden om dat onroerend inkomen te neutraliseren met de intresten van je lening of een canon, de vergoeding die je betaalt aan een grondeigenaar in geval van een erfpachtconstructie.
    • Eventueel een tweedeverblijfstaks. Dat is afhankelijk van in welke gemeente of stad je investeert.
    • De gemeente- en provinciebelasting.

Green Resort Limburg

Verscholen onder een zacht ruisend bladerdek liggen de appartementen van Nestia Hospitality Group Limburg. Omgeven door bossen hoor je hier niets anders dan de geluiden van de natuur. Onthaasten krijgt hier een nieuwe betekenis. 

Lees JE IN

Investeer in een hotelkamer in Spa

Het Radisson Blu Balmoral hotel vormt een elegante aanblik voor iedereen die Spa, de parel van de Ardennen, binnenrijdt. Dit hotel krijgt binnenkort nog een extra troef dankzij de aanbouw van “Radisson Residences”. 

Lees JE IN
Terug naar overzicht